Acoperământul Maicii Domnului – icoană și semnificație

posted in: Uncategorized | 0

Vremuri grele se apropie. Să alergăm cu toții la Izbăvitoarea și Apărătoarea noastră, Maica Domnului, rugând-o să ne acopere cu Sfântul Ei Acoperământ și să ne ferească de tot răul.

Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului este sărbătorit în 1 Octombrie, în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Conform datelor, în 1 Octombrie 911, Maica Domnului s-a arătat în Biserica din Vlaherne rugându-se cu lacrimi și ținând în mâini, deasupra credincioșilor, un Sfânt Acoperământ.

icoana acoperamantului

Icoana Acoperământului Maicii Domnului

Sărbătoarea aceasta a fost rânduită de Biserica Ortodoxă în urma mărturiei celor prezenți în biserică, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos și ucenicul său Epifanie ce mărturisesc așa: „au văzut pe Împărăteasa cerului, pe ocrotitoarea a toată lumea, pe Preasfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh şi rugându-se, strălucind cu lumină şi acoperind pe popor cu cinstitul său omofor, înconjurată de oşti cereşti şi de mulţime de sfinţi, care stăteau în haine albe cu cucernicie împrejurul ei; din care doi erau mai aleşi, Sfântul Ioan Înaintemergătorul şi Evanghelistul Ioan. Iar cele cu umilinţă graiuri ale rugăciunii ei către iubitul său Fiu şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos, acestea s-au auzit: Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine, şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău; şi unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte, şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine, şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile”, așa cum amintește istoricul bizantin Sozomen.

icoana acoperamantului maicii domnului

Icoana Acoperamantului Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne.

Împărătesei celei alese mai înainte de veci, împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului și a pământului, care a venit oarecând la rugăciune în biserica cea din Vlaherne și se ruga pentru cei din întuneric, acesteia și noi, cu credință și cu umilință, îi serbăm Acoperământul ei cel luminos. Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ! – Condac la Acoperământul Maicii Domnului.

Leave a Reply