Tragedia lui Iuda

posted in: Uncategorized | 0

Evangheliile vorbesc despre trădarea lui Iisus de către Iuda, pentru ,,30 de arginţi”, fapt care a făcut ca acest nume să rezoneze în toate limbile pământului.

Dar cine era acest Iuda?

Numele de Iuda era un nume frecvent în timpurile acelea. Potrivit Evangheliei după Ioan, ,,Iuda avea punga,” deci era cel care ţinea banii şi cel care se ocupa de cumpărarea celor de trebuinţă pentru membrii grupului, mai ales la sărbători.

În ceea ce priveşte motivul trădării sau motivele trădării, au fost emise mai multe ipoteze.

Una dintre aceste ipoteze este cea a decepţiei; Iuda ar fi intrat în rândul discipolilor convins fiind că Mântuitorul va instaura domnia lui Dumnezeu pe Pământ prin forţa armelor. Dar, treptat, este decepţionat.

Iuda ar fi fost un extremist ultranaţionalist, care vedea în oprimarea romană sursa relelor de care suferea poporul ales. Această ambiţie a lui nu era una neobişnuită în epoca aceea, căci mulţi dintre evrei doreau sfărâmarea dominaţiei romane, ceea ce nu se putea realiza decât prin violenţa armată.

Dar Mântuitorul nu gândeşte precum oamenii…împărăţia pe care El o anunţa nu avea nicio legătură cu împărăţia aşteptată de evreii acelor timpuri. Întrucât aşteptările lui Iuda nu sunt îndeplinite, apare dezamăgirea care se sfârşeşte prin trădare.

O altă ipoteză susţine că Iuda ar fi decis predarea lui Iisus pentru a provoca intervenţia armatelor divine, adică să îl forţeze pe Dumnezeu să intervină. Acesta a fost marele lui păcat: voinţa lui de a se ridica la rang de colaborator al lui Dumnezeu.  Nu e exclus ca Iuda să fi raţionat astfel, să se fi gândit că, dacă nu se afla cineva care să-L fi predat pe Mântuitorul autorităţilor iudaice, El nu va putea suferi şi nu va fi în măsură să îşi împlinească misiunea mântuitoare. Vânzându-L, ,,Iscaoriteanul” era sigur că Iisus îşi va dovedi legitimitatea mesianică, că Îl va forţa astfel să aleagă între regalitate, prin manifestarea puterii, sau umilinţă şi moarte.

Raţionând astfel, Iuda uita sau se făcea că uită ce este şi unde se află. Ce este: om; şi unde se află: pe acest pământ. Aceasta este marea lui tragedie. A raţionat prea subtil şi prea sotisficat şi s-a trufit peste orice închipuire.

Putea să nu cedeze, putea să gândească mai uman şi mai simplu, să îşi fi spus că Dumnezeu putea găsi şi alte mijloace, fără ca el să fie nevoit să îşi ,,asume” rolul de trădător. Putea să îşi spună că el nu e Dumnezeu şi că nu îşi va vinde şi nu îşi va trăda prietenul şi învăţătorul. Că păcat a fost, a recunoscut-o singur de vreme ce l-au chinuit remuşcările, că a restituit banii şi că în cele din urmă s-a sinucis.

Cu siguranţă, dacă s-ar fi căit de fapta lui, Dumnezeu l-ar fi iertat, însă Iuda alege să se sinucidă.

Surse:

Mircea Duţu – Pilat din Pont. Judecătorul lui Iisus

Nicolae Steinhardt – Dăruind vei dobândi

Leave a Reply