Semnificația înălțării Sfintei Cruci

posted in: Icoane | 0

Ce știm despre Sfânta Cruce? Că este armă și putere nebiruită, împotriva vrăjmașilor, pentru cei ce cred și o cinstesc pe ea.

După cum bine știm, în vechime crucea era considerată un obiect de tortură, iar mai apoi, după jertfirea Mântuitorului pe cruce, a devenit un obiect sfânt pentru toți creștinii. Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, este atât un motiv de bucurie, deoarece se sărbătorește aflarea lemnului cel mântuitor al Sfintei Cruci, lemn pe care a curs Cinstitul Sânge al Domnului Nostru Iisus Hristos, dar și motiv de întristare, post, rugăciune și cugetare la Sfintele Patimi ale Mântuitorului pe Cruce.

icoana cu sfanta cruce

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a luat naștere în momentul în care a fost găsită Sfânta Cruce în urma poruncii Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Datorită acesteia s-au găsit pe Golgota, locul răstignirii lui Iisus, trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor răstigniți odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. În urma acestei minuni, patriarhul, ajutat de clerul său, a luat Sfânta Cruce, s-a suit pe un loc înalt și a ridicat-o în sus spre văzul tuturor, ca  măcar  cu vederea ei să se mângâie norodul. Iar credincioșii, văzând semnul Sfintei Cruci, au strigat cu toții într-un glas: “Doamne, miluiește!” Şi de atunci, în fiecare an la 14 Septembrie se prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci.

icoana sfintei cruci

În această zi şi în alte zile închinate Sfintei Cruci ne rugăm lui Dumnezeu să-Şi reverse milostivirile asupra noastră și asupra întregului popor, așa cum spunem și în troparul Sfintei Cruci: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenrea Ta, biruinţă binecredincioşilor creștini asupra celui potrivnic dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău”.

Pe lângă rugăciunile înălțate în această zi de sărbătoare, purtăm la noi, la piept, în casele noastre, icoane și cruci care ne apără de tot răul, ne mângâie sufletele și ne unesc cu Hristos prin Sfânta Cruce.

icoana la inaltarea sfintei cruci

Icoana Înălțării Sfintei Cruci împreună cu alte icoane pot fi achiziționate de pe site-ul nostru comenzi.icoana.net

Doamne ajută tuturor!

 

 

Leave a Reply